Vanmiddag heeft wethouder Lavinja Sleeuwenhoek de eerste waarderingspassen voor mantelzorgers uitgereikt. Met deze pas en bijbehorend platform wil de gemeente haar mantelzorgers een blijk van waardering geven. De feestelijke uitreiking vond plaats in eetcafé ’t Centrum in Bergambacht.

De eerste Mantelzorgpassen zijn uitgereikt aan drie mantelzorgers uit de gemeente. Mevrouw Markus-Speksnijder uit Bergambacht, mevrouw De Haas-den Hartog uit Krimpen aan de Lek en mevrouw Jasper-den Besten uit Schoonhoven mochten vanmiddag ieder een pas in ontvangst nemen. Deze drie dames dragen de dagelijkse zorg voor hun echtgenoot of moeder.

Wethouder Lavinja Leeuwenhoek: “De gemeente Krimpenerwaard vindt het belangrijk dat we de mantelzorgers in onze gemeente ondersteunen en waarderen. Mantelzorger zijn is geen keuze, dit overkomt je. De zorg lijkt zo vanzelfsprekend, maar kan enorm belastend zijn. Waardering kan helpen om het vol te houden, maar ondersteuning is net zo belangrijk. Om zoveel mogelijk mantelzorgers te kunnen bereiken en waarderen, is besloten een waarderingspas voor mantelzorgers te verstrekken. De Mantelzorgpas is een pas waarmee mantelzorgers bij diverse, lokale winkels en voorzieningen in gemeente Krimpenerwaard kunnen betalen.” De gemeente Krimpenerwaard zet een starttegoed van € 50,- op de pas. Hiermee kunnen mantelzorgers bijvoorbeeld een bezoek aan de kapper of slager betalen, maar ook een avond uit of een kop koffie op de hoek. Daarnaast is het voor partners mogelijk om korting of cadeautjes beschikbaar te stellen. Op de bijbehorende website staat meer informatie over de pas en mantelzorgondersteuning.

De pas is een samenwerking met ondernemers uit de Krimpenerwaard, dat maakt dat de gemeente en de ondernemers de hoogte van de waardering samen kunnen vermeerderen. De pas en website zijn onderdeel van het waarderingsplatform voor mantelzorgers, ontwikkeld door Mezzo en GROUPCARD. Mezzo, landelijke vereniging van mantelzorgers, wil hiermee gemeenten helpen om vorm te geven aan de mantelzorgwaardering.. GROUPCARD is al meer dan 10 jaar de verbindende factor die overheidsinstanties, ondernemers en de lokale samenleving bij elkaar brengt. Zij zijn dan ook namens de gemeente op pad geweest in de Krimpenerwaard om alle ondernemers uit de gemeente te benaderden.

De gemeente Krimpenerwaard heeft gekozen om de mantelzorgers in hun gemeente een Mantelzorgpas te geven, omdat de waardering zo kan aansluiten bij zoveel mogelijk verschillende wensen. De mantelzorger is inmiddels een doorsnee van de Krimpenerwaardse bevolking, alle leeftijden, achtergronden en interesses.

Wethouder Lavinja Leeuwenhoek: “Op dit moment staan er ongeveer 600 mantelzorgers geregistreerd bij een van de drie welzijnsstichtingen. Deze geregistreerde mantelzorgers krijgen als eerste deze pas. Uit diverse onderzoeken blijkt dat gemiddeld 1 op de 5 inwoners mantelzorger is. Dat betekent dat er in onze gemeente zo’n 11.000 mantelzorgers zijn. Wij willen zoveel mogelijk mantelzorgers bereiken, maar we willen in 2017 het aantal uitgereikte passen in ieder geval verdubbeld hebben.

Mantelzorgpas aanvragen Mantelzorgers kunnen zich bij een van de drie welzijnsstichtingen melden voor informatie en het aanvraagformulier. Op de website www.samenindekrimpenerwaardpas.nl is ook informatie te vinden


Wat kunt u als mantelzorger verwachten?

Is het voor u onduidelijk wat uw rechten en plichten zijn bij het leveren van mantelzorg? Of wilt u meer informatie over mantelzorg in de gemeente Krimpenerwaard? De betreffende welzijnsstichting kan u verder helpen door het verstrekken van de gewenste informatie.
      GROUPCARD
 Naar boven